13 lucruri pe care nu le știați despre gene

deEchipa Optimed

13 lucruri pe care nu le știați despre gene

geneOchii sunt unul dintre cele mai minunate daruri cu care este înzestrată ființa umană. Considerate a fi caracteristicile cheie ale privirii umane, ochii sunt adesea asociați cu frumusețea și estetica. Unul dintre primele lucruri pe care le observăm la alţi oameni sunt ochii. În momentul în care stabilim contact vizual cu alte persoane, ochii noștri comunică în moduri în care cuvintele noastre de multe ori nu o pot face.

Ochii noștri sunt accentuați de fire de păr mici şi flexibile care ne conturează pleoapele: este vorba despre gene, cunoscute și sub denumirea de cilia. Pe lângă aspectul estetic pe care îl conferă ochilor noștri, genele au și scopuri practice.

Iată câteva lucruri interesante despre genele noastre:

 1. Genele sunt caracteristice mamiferelor. Este interesant faptul că, dintre toate organismele vii de pe pământ, doar mamiferele au gene.
 2. Genele embrionului încep să se dezvolte după aproximativ 40-60 de zile de sarcină, iar acestea pot rezista până la 100 de ani.
 3. Durata de viață a unei gene este de aproximativ 90 de zile. Părul de pe corpul nostru crește şi se menține într-un ciclu continuu, care se repetă permanent, pe măsură ce firele de păr se pierd și sunt înlocuite de altele noi. Comparativ cu părul de pe cap, faza de creștere a genelor este foarte scurtă, aceasta durând aproximativ 30-45 de zile. În plus, ciclul de repaus (latent) este mult mai mare. În timp ce părul de pe cap se menține o perioadă înainte de a cădea și a fi înlocuit, genele se mențin o perioadă mai lungă de timp și nu sunt întotdeauna înlocuite imediat atunci când cad. Acest lucru explică de ce genele par că nu cresc deloc. Atunci când cresc, acestea cresc doar pentru o perioadă scurtă de timp și apoi stagnează o perioadă lungă de timp. Comparativ cu ciclul de creștere al firelor de păr de pe cap, ciclul de creștere al genelor le face să pară că nu cresc deloc.
 4. Genele nu au neapărat aceeași culoare cu părul de pe corpul unei persoane.
 5. Genele superioare și inferioare sunt diferite. Printr-o simplă observație putem vedea că genele de pe pleoapele superioare sunt mai bogate decât cele de pe pleoapele inferioare. Pleoapa superioară are un număr de aproximativ 200 de gene, în timp ce pleoapa inferioară are aproximativ 100 de gene.
 6. Părțile laterale și cele din mijloc ale genelor diferă. Majoritatea oamenilor au genele din mijloc mai lungi și cele de pe părțile laterale ale ochilor mai scurte.
 7. Genele găzduiesc mici organisme: este vorba despre mici acarieni, care locuiesc efectiv la baza genelor noastre. Aceste mici creaturi, numite Demodex Folliculorum ies noaptea (atunci când dormim) pentru a se hrăni cu celulele moarte care se găsesc în genele noastre, ajutând astfel foliculii să nu se blocheze.
 8. Genele noastre au propriile lor glande: glandele sebacee (glandele lui Zeiss) și glandele sudoripare (glandele lui Moll).
 9. Genele cad zilnic. În medie, una din cinci gene cade în fiecare zi. Și pentru fiecare geană pierdută este nevoie de patru până la opt săptămâni pentru ca o nouă geană să apară și să crească în totalitate.
 10. Dimensiunea genelor noastre este, de obicei, de sub un centimetru. Cele mai multe gene cresc, în medie, până la 10 milimetri. Cu toate acestea cea mai lungă geană a măsurat 6,99 cm iar deținătorul ei este Stuart Muller din SUA, care a și intrat astfel în Cartea Recordurilor.
 11. Genele au rol de protecţie, ele ne protejează ochii de particulele existente în aer și de gâzele mici. Când genele simt corpuri străine care ar putea afecta ochii, declanșează un reflex care ne face să clipim și să închidem ochii. Acest mecanism de apărare este o modalitate importantă de protejare a ochilor. Genele lungi ale cămilelor funcționează în mod similar.
 12. Genele țin umiditatea la distanță. Forma lor curbată și modul în care sunt poziționate permit ținerea la distanță a umidității, cum ar fi transpirația sau ploaia.
 13. Genele protejează ochii împotriva razelor de soare. Împreună cu sprâncenele și fruntea, genele ajută la protecția ochilor de lumina strălucitoare a soarelui. Ele nu sunt un substitut pentru ochelarii de soare, dar filtrează lumina soarelui care strălucește în ochii noștri.

Cu toate că genele cu care suntem înzestrați joacă diverse roluri în buna funcționare a corpului uman, „fâlfâitul” lor a fost, este și va rămâne un limbaj tăcut și expresiv al corpului, în funcție de situație, acesta transmițând fie uimire, fie nedumerire sau veșnicul „vino-ncoace”.

Despre autor

Echipa Optimed administrator