Adevărat sau fals?

deEchipa Optimed

Adevărat sau fals?

„Cititul la lumină scăzută sau cititul textelor scrise cu litere foarte mici dăunează vederii”.
Fals: acestea pot obosi ochii, însă nu dăunează și nu au efecte negative pe termen lung.

”Privitul la televizor de la o distanță prea mică dăunează vederii”.
Fals: nu există nicio dovadă în acest sens. Acest lucru însă poate semnala o problemă deja existentă de vedere, mai ales la copii.

„Lucrul cu calculatorul dăunează vederii”.
Fals: pot apărea probleme temporare din cauza faptului că atunci când privim la un monitor, tindem să clipim mai rar și, astfel, nu umezim ochii așa cum ar trebui. Astfel, putem simți oboseală oculară, însă aceasta este doar temporară, neexistând în acest caz probleme sau efecte pe termen lung.

„Dacă mâncăm morcovi, ni se va îmbunătăți vederea”.
În mare parte fals: vitamina A se găsește în multe alte alimente. Este adevărat că deficiența vitaminei A în organism poate cauza probleme cu vederea şi că aportul acesteia contribuie la o bună sănătate a ochilor, însă oricât de multă vitamina A am ingera, aceasta nu ne va transforma vederea într-una perfectă (dacă nu o avem deja) și nu va rezolva alte probleme oculare (ca miopia, presbiopia sau astigmatismul).

„Purtarea unor ochelari care nu au dioptriile corecte ne vatămă vederea”.
Fals: singura neplăcere va fi că nu vom vedea clar. Este totuși important pentru copiii sub 8 ani să poarte ochelari dacă au nevoie, pentru a preveni apariția ambliopiei.

„Strabismul se vindecă de la sine”.
Fals: este nevoie de tratament pentru vindecarea acestuia, iar cu cât tratamentul începe mai din timp, cu atât mai bine pentru sănătatea ochilor.

„Vârstnicii a căror vedere se îmbunătățește pot suferi de cataractă”.
Adevărat: uneori, vârstnicii care folosesc ochelari pentru citit constată că pot citi și fără ochelari și au impresia că vederea lor se îmbunătățește, însă, de multe ori, acesta este un semn de apariție a cataractei.

„Exercițiile pentru ochi îmbunătățesc vederea”.
În general fals: de obicei, o problemă cu vederea are cauze anatomice și nu poate fi rezolvată cu exerciții oculare. Acestea pot da unele rezultate în cazul anumitor probleme de vedere, de cele mai multe ori la copii sau adolescenți.

„Dacă nu purtăm ochelarii vederea ni se deteriorează mai rapid”.
Fals: singurul efect va fi acela că vom vedea mai prost, însă vederea nu se va deteriora mai rapid. Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri legate de vedere.

”Un ochi vânăt se vindecă mai repede dacă ținem acolo o  bucată de carne crudă”.
Fals: un alt mit destul de răspândit care nu are nici o confirmare științifică.

„Este periculos să privim direct spre soare, chiar dacă folosim ochelari de soare sau mijim ochii”.
Adevărat: razele UV emise de soare ne pot orbi definitiv în doar câteva secunde dacă privim soarele direct.

„Orbii au un al șaselea simț cu ajutorul căruia se orientează”.
Fals: persoanele oarbe își folosesc restul simțurilor (auz, miros, gust și simțul tactil), acordând acestora o atenție sporită. Nu există un al șaselea simț.

„Nu trebuie să-mi duc copilul la oftalmolog dacă nu observ că are probleme”.
Fals: este indicat un consult oftalmologic al copilului până la vârsta de 3 ani pentru a depista cât mai din timp eventualele probleme.

Despre autor

Echipa Optimed administrator