Arhivă etichetă lumina albastra

deEchipa Optimed

Efectul luminii albastre asupra ochilor noştri

efectul-luminii-albastreLumina joacă un rol extrem de important în viața noastră de zi cu zi. Cu ajutorul ei percem tot ceea ce ne înconjoară  și ajută la definirea stării noastre generale de confort.

Știm cu toții care sunt riscurile expunerii la razele UV și efectele pe care acestea le au asupra sănătății noastre.  A venit timpul să vorbim și despre lumina albastră: de unde provine aceasta și care sunt riscurile şi beneficiile acesteia asupra sănătăţii noastre.

Lumina albastră este parte a luminii vizibile și este apropiată de cea UV în spectrul de lumină. Ea este omniprezentă în jurul nostru, atât în mediul exterior, cât și în cel interior. Aceasta este produsă în mod natural de către soare, indiferent de anotimp şi de vreme. Se găsește, de asemenea, în becurile fluorescente și este emisă de LED-urile prezente în dispozitivele electronice, cum sunt ecranele computerelor, tabletelor, smart phone-urilor noastre etc.

Lumina albastru-violet este dăunătoare sănătății ochilor noștri. Aceasta afectează retina, partea ochiului în care se formează imaginile și poate cauza daune pe termen lung, care pot duce, la rândul lor, la afecțiuni oculare grave, inclusiv la degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV), care reprezintă cauza principală a deficienței de vedere în lumea occidentală.

Lumina albastru-turquoise este benefică și contribuie la starea noastră de bine.  Aceasta ne ajută să percepem culorile și formele care ne înconjoară și este în același timp o formă naturală de terapie cu lumină, care este esențială pentru corpul nostru. Ea contribuie la reglarea ciclurilor zilnice de somn-veghe, a dispoziţiei şi a performanţei cognitive, menținându-ne alerți și plini de energie. Mai mult decât atât, aceasta declanșează reflexul pupilar — unul dintre dispozitivele naturale de siguranță ale ochiului, limitând lumina la cantitatea optimă care poate să penetreze ochii noștri.

De acum putem lua ce este mai bun din lumina albastră deoarece Essilor a lansat în România Crizal® Prevencia™ — cea mai recentă inovaţie Crizal. Acestea sunt primele lentile care filtrează selectiv lumina, protejând ochii împotriva luminii albastru-violet și a radiaţiilor UV şi lăsând în acelaşi timp să treacă lumina esenţială albastru-turquoise, atât de benefică pentru sănătatea noastră.

Lentilele Crizal® Prevencia™ încetinesc procesul de îmbătrânire a ochilor și previn formarea a două dintre cele mai răspândite boli de vedere din lume la ora actuală: degenerescența maculară și cataracta. Cei care poartă lentilele Crizal® Prevencia™ sunt de 25 de ori mai protejaţi decât cei care nu le poartă, aceste lentile oferind cea mai bună protecţie UV pe care o poate oferi o lentilă incoloră. Crizal® Prevencia™ contribuie la menţinerea stării generale de confort şi oferă o vedere optimă şi transparentă de durată, furnizând cea mai completă protecţie împotriva duşmanilor vederii  clare: reflexii, zgârieturi, praf, murdărie şi apă.

Aveți în vedere Crizal® Prevencia™ pentru o protecție avansată și o privire clară și limpede ca lumina zilei.

deadministrator

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

degenerescenta-macularaMacula este partea centrală a retinei, responsabilă cu vederea detaliilor fine, a culorilor şi recunoaşterea persoanelor. Astfel, prin deteriorarea maculei, se pierde vederea centrală (opusul manifestărilor glaucomului) şi vederea colorată. Este o afecţiune specifică vârstnicilor, ca şi cataracta, şi are ca factori de risc: expunerea îndelungată la lumina albastră şi UV, sexul feminin, irisul de culoare deschisă, fumatul, hipertensiunea arterială. Există două variante ale bolii, care se deosebesc prin aspectul fundului de ochi şi prin metodele de tratament: degenerescenţa maculară uscată şi cea umedă. Dacă prima formă (uscată) este cea mai răspândită, cea de-a doua produce cele mai grave deficienţe vizuale. În aproximativ 10% dintre cazuri, degenerescenţa maculară uscată se transformă în degenerescenţă umedă, moment în care sub retină centrală apar noi vase de sânge (acolo unde nu ar trebui să existe), determinând sângerare şi scurgeri vasculare, care alterează profund arhitectura retinei şi funcţia vizuală.

În condiţii fiziologice, zona maculară a retinei este protejată de acţiunea nocivă a luminii albastre şi ultraviolete, prin acumularea în acestă zonă a unui pigment galben, specific, numit luteină. Acest pigment, împreună cu alţi pigmenţi înrudiţi şi cu metaboliţii acestora (zeaxantina, mezozeaxantina) asigură absorbţia luminii albastre, împiedică difuzia luminii şi asigură în acest mod claritatea vederii şi protecţia celulelor vizuale. Cu alte cuvinte, acest pigment acţionează ca o pereche de ochelari de soare galbeni, plasaţi în interiorul corpului, la nivelul retinei. Pigmentul nu este produs de organism, ci adus prin alimentaţie. Pacienţii cu aport alimentar deficitar sau cei cu defecte genetice care alterează metabolismul local al pigmenţilor sunt predispuşi la degenerescenţă maculară. Prevenirea bolii, ca şi regresia cazurilor incipiente, pot fi realizate dacă se administrează doze mari de pigmenţi maculari. În acest scop, trebuie măsurată cantitatea de pigment aflată la nivelul maculei, test ce se poate realiza la toate persoanele peste 50 de ani, cu diferite aparate care utilizeză stimuli luminoşi albaştri şi roşii (de exemplu, aparatul Mon Pack One).

Deoarece degenerescenţa maculara răspunde bine la pigmenţii maculari administraţi în fazele precoce, sunt indicate diferite complexe medicamentoase care conţin luteină, zeaxantină, vitamine şi ulei de peste. Oferta de asemenea complexe pe piaţă farmaceutică este foarte mare. În fazele avansate ale degenerescenţei maculare, suplimentele vitaminice nu mai sunt eficiente, fiind necesară distrugerea vaselor neoformate prin diferite metode: coagulare cu laser, injecţii de Avastin, extirparea chirurgicală a vaselor anormale şi mutarea poziţiei maculei prin procedeul de transpoziţie maculară etc. Toate acestea sunt metode foarte complicate, costisitoare, cu rezultate funcţionale slabe.

Cel mai simplu este să se prevină degenerescenţa maculară, prin măsurarea cantităţii de pigment macular după vârsta de 50 de ani, alimentaţie bogată în legume şi fructe şi eliminarea factorilor de risc. Vederea trebuie protejată prin evitarea expunerii la soare în orele amiezii, folosirea ochelarilor de soare coloraţi (filtru maroniu) şi cu protecţie UV, purtarea pălăriei de soare.