Arhivă etichetă oftalmoscopie

deadministrator

Dezlipirea de retină

dezlipire-de-retina-2Este o afecţiune gravă care, netratată de urgenţă, duce la pierderea vederii. Retina se desprinde de ţesutul de care, în mod normal, este ataşată, condiţie în care nu mai poate funcţiona. Dezlipirea de retină poate fi cauzată de un traumatism, un efort fizic mare sau miopia extremă; poate apărea în urma unor intervenţii chirurgicale la ochi (operaţia de cataractă sau tratamentul cu laser al cataractei secundare), pe fondul unor degenerescenţe periferice ale retinei (degenerescenţă “ lattice”), ori ca o complicaţie finală a multor afecţiuni oculare (diabet, siclemie, uveită etc.).

Diagnosticul dezlipirii de retină se face prin examenul fundului de ochi, dar atunci retina se vede cu dificultate, o metodă indispensabilă fiind ecografia. Pentru prevenirea dezlipirii de retină este util examenul periferiei retiniene cu lentile speciale şi tratamentul cu laser al degenerescenţelor periferice şi al rupturilor, când acestea sunt depistate.

deadministrator

Retinopatia diabetică

retinopatie-diabeticaDiabetul necontrolat determină creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie), care deteriorează vasele de la nivelul retinei. Peretele vascular devine permeabil pentru sânge sau plasmă, determinând acumulări în diverse zone, cel mai grav fiind edemul macular. Totodată, vasele se strâmtorează, întrerupând circulaţia pe arii retiniene întinse, care se sufocă. Retinopatia diabetică poate duce şi la dezlipire de retină sau glaucom.

Diagnosticul retinopatiei diabetice se face prin examinarea fundului de ochi cu oftalmoscopul, dar pentru aprecierea mai exactă a întinderii şi gravităţii leziunilor, sunt indicate angiofluorografia şi tomografia de maculă.

Retinopatia apare numai la pacienţii predispuşi genetic, după 10-15 ani de evoluţie a diabetului. Prevenirea ei necesită niveluri normale al tensiunii arteriale, ale glicemiei şi grăsimilor din sânge, precum şi eliminarea fumatului. Controlul anual al fundului de ochi este obligatoriu o dată pe an la pacienţii fără retinopatie şi mai des (3-6 luni) la pacienţii cu retinopatie deja diagnosticată.

Tratamentul medicamentos nu este eficient dacă nu se iau măsurile de prevenţie indicate, mai ales dacă glicemia se menţine mare. Nici tratamentele cu laser (fotocoagulare) nu au efect în acest caz, deoarece modifocările vasculare continuă să se producă. În cazurile de edem macular se pot încerca injecţii introculare de Avastin. Aceste proceduri sunt precedate în mod obligatoriu de angiofluorografie sau tomografie maculară.