Arhivă etichetă retina

deadministrator

Tomografie oculară(oftalmologică) în coerenţă optica

 Tomografie oculară(oftalmologică) în coerenţă optica cu Tomograful 3D OCT Maestro

7701Echipamentul Topcon OCT 2000 Maestro reprezintă cea mai modernă metodă imagistică de examinare în oftalmologie, obţinându-se o biopsie optică in vivo. Investigaţia este non invazivă, deoarece foloseşte pentru scanarea ţesuturilor oculare o rază de lumină în coerenţă optică cu lungime de undă de 820 nm, produsă de o diodă supraluminiscentă. Poate fi repetabilă nefiind nocivă nici pentru medic, nici pentru pacient. Rezoluţia de 6 microni face posibilă obţinerea unor secţiuni histologice in vivo (ecografele oftalmologice folosite până în prezent au o rezolutie de 150 microni). Imaginile sunt atât bidimensionale cât şi tridimensionale. Fiind non contact, se reduce la maxim riscul infecţiilor. Foloseşte o cameră non midriatică, făcând posibilă investigarea pacienţilor la care este contraindicată dilatarea pupilei (ex. glaucom).

Tomograful în coerenţă optică repezintă un important instrument de diagnostic şi urmărire a evoluţiei post terapeutice nu numai pentru medicul oftalmolog, ci şi pentru medicii din alte specialităţi , fiind cunoscut faptul că foarte multe boli au ecou la nivelul ochiului, acesta reprezentând singura noastra “fereastră” spre interiorul organismului.

Aplicaţii în oftalmologie

Domeniul de aplicabilitate în oftalmologie este vast. Vom prezenta numai câteva din cele mai frecvente afecţiuni unde tomograful în coerenţă optică face posibilă punerea unui diagostic de certitudine, dar mai ales permite urmărirea post-terapeutică în timp.

7789Degenerescenţa maculară legată de vârstă una din principalele cauze ale scăderii acuităţii vizuale în tarile dezvoltate (Europa, America)
– tomograful în coerenţă optică poate depista cu uşurinţă trecerea de la forma uscată la forma umedă care fără tratament duce la pierderea vederii centrale.

Glaucomul cu unghi deschis, cu unghi închis, secundar
– tomograful în coerenţă optică permite diagnosticul în stadii precoce, mult înainte de apariţia modificărilor câmpului vizual; urmărirea eficienţei terapeutice; cuantificare exactă a stratului de fibre nervoase peripapilar.

7722Retinopatia diabetică neproliferativă şi proliferativă, o altă cauză frecventă de scădere a vederii
– fără ajutorul metodelor imagistice este practic imposibil de urmărit şi tratat multitudinea proceselor patologice ale ochiului diabetic.

Găuri şi pseudogăuri maculare
– tomograful în coerenţă optică a facut posibilă stadializarea cu exactitate a găurilor maculare, fapt deosebit de important în prognosticul acestora.

Membrane epiretiniene
– deoarece grosimea acestora este frecvent de ordinul micronilor tomograful în coerenţă optică este singurul aparat cu care acestea pot fi vizualizate.

Membrane neovasculare coroidiene
– complicaţie a numeroase boli atât oftalmologice cât şi generale, pot fi diagnosticate încă din faza de membrană neovasculară ocultă şi deci atitudinea terapeutică va fi ghidată de explorările imagistice.

Tomografia în coerenţă optică a nervului optic.

Managementul pre- şi post-operator al operaţiei de cataractă.

deadministrator

Evaluarea funcţiilor vizuale ERG şi PEV

8422 Electroretinografia este un examen al ochiului destinat înregistrării activităţii electrice a retinei după o stimulare luminoasă.

Principalele indicaţii ale unei electroretinografii le constituie bolile ereditare ale retinei (degenerescenţa tapetoretiniană), atingerile retiniene toxice sau traumatice, consecutive administrării de antipaludice de sinteză sau prezenţei unui corp străin metalic în ochi, şi, mai general, au ca scop verificarea bunei funcţionări a retinei.

Electroretinografia permite să se distingă, cu ajutorul luminilor de intensităţi şi de culori diferite, activitatea conurilor, sensibile la intensităţile mari şi la culoarea roşie (sistemul fotopic), de cea a bastonaselor, sensibile la intensităţile slabe şi la albastru (sistemul scotopic). Se obţine un traseu, electroretinograma (ERG).

Informaţiile electrice sunt colectate prin intermediul electrozilor plasaţi pe cornee şi, la marginea orbitei, sub piele. Lentile de contact din material plastic împiedică pleoapele să se închidă în timpul examenului. La copil, poate fi necesară o anestezie generală.

Pacienţii care poartă lentile de contact nu trebuie să şi le pună cu 24 ore înainte şi la 24 ore după examen. După acesta, pacientul rămâne adesea orbit timp de câteva ore. Electrozii plasaţi pe cornee pot antrena o uşoară iritare a ochiului, tratabilă cu un colir.

O nouă tehnologie pentru evaluarea funcţiilor vizuale

Clinica noastră vine în întâmpinarea nevoilor dvs. cu cea mai performantă tehnologie de investigaţii ERG şi PEV.

MonPackOne este un stimulator multifuncţional care combină, într-un singur sistem compact, toate testele care sunt necesare pentru o evaluare completă şi aprofundată a funcţiilor vizuale. Modalitatea inovatoare în care este conceput, permite în acelaşi timp atât stimulări flash în câmp total (ganzfeld), cât şi stimulări structurate (ERG şi VEP), Pattern ERG şi VEP, stimulări multifocale (ERG şi VEP) şi stimulări EOG senzoriale.

MonPackOne este în întregime compatibil cu standardele ISCEV pentru examinările lectofiziologice vizuale. Acesta include o lumină de fundal LED care oferă feed-back de luminanţă (patentat), garantând faptul că iluminarea stimulărilor Pattern ERG şi VEP rămâne constantă. Acesta poate fi combinat cu stimulatorii MonColor pentru realizarea examenelor electrofiziologice avansate şi cu stimulatorul MonBaby pentru examinarea copiilor mici. Permite un număr mare de aplicări clinice, nu numai în domeniul electrofiziologiei vizuale dar şi pentru examenele psihofizice cum ar fi sensibilitatea la contrast şi adaptarea la întuneric, alături de examene de pupilometrie şi electronistagmografie. Datorită formei sale modulare, poate fi uşor configurat pentru a răspunde nevoilor fiecărui individ în parte.

MonPackOne prezintă un design inovativ, care combină un monitor central cu lumină de fundal LED şi panouri periferice illuminate cu LEDuri. Un senzor de lumină măsoară în timp real luminanţa stimulării şi este folosit pentru a controla lumina de fundal LED pentru a asigura o iluminare constantă şi a elimina artefactul de luminanţă generat de monitoarele LCD standard (patentate). Conform standardului ISCEV, inversiunile pattern şi simularile folosite pentru ERG şi VEP nu ar trebui să prezinte variaţiuni de lumină.

deadministrator

Tratamentul LASER al polului anterior şi polului posterior

COMBINA ARC LASER (Laser Q-Las 10 şi Nuvolas Classic-G)

Clinica noastră este dotată cu o combină laser performantă, produsă de către firma ARC LASER din Germania. Cu ajutorul acestei combine laser, tratăm cu succes cataracta secundară, membranectomia pupilară, retinopatia diabetică dar şi alte afecţiuni oculare.

8349Cataracta secundară este o afecţiune acceptată că fiind normală şi apare cu o frecvenţă destul de mare în urmă operaţiei de cataractă cu implant de cristalin artificial sau în urma operaţiei de schimbare a cristalinului în scop refractiv. Fenomenul constă în opacifierea suportului cristalinului, numit capsulă sau sac cristalinian, acesta fiind păstrat de la cristalinul natural. Perioada de după operaţie la care poate apare opacifierea capsulei cristaliniene depinde de mai mulţi factori şi poate varia de la săptămîni la ani.

Tratamentul pentru cataracta secundară se numeşte capsulotomie posterioară, realizată cu laserul disruptor YAG.

Această intervenţie nu se consideră o operaţie, nu necesită anestezie sau internare şi dureză în jur de 1-4 minute. După intervenţie nu există restricţii şi se recomandă tratamentul antiinflamator cu picături.

Pentru intervenţie, pacienţii pot avea orice vîrstă sau sex, ochiul trebuie să aibe cristalinul natural înlocuit şi să fie medical stabil. Intervenţia se recomandă la acuitate vizuală diminuată la cel puţin 20/30.

Contraindicaţii: ochi fără funcţie potenţial vizuală, cornee opacifiată, leziuni la nivelul corneii, edeme care împiedică vizualizarea ţintei, mediu intraocular opacifiat, inflamaţii oculare, glaucom în faza avansată.

8374Retinopatia diabetică este o afecţiune cauzată de o degenerescenţă a capilarelor care irigă retina persoanelor atinse de diabet de cel puţin zece ani. Boala este favorizată de hipertensiunea arterială. Se manifestă prin diferite semne: microanevrisme, hemoragii de forme şi intensităţi variate, exsudate albe, exsudate uscate galbene. Scăderea vederii poate survenii în forme evoluate.

Tratamentul pentru retinopatia diabetică, exceptînd echilibrarea diabetică, se realizează prin fotocoagulare cu laser a leziunilor retiniene.

Ruptura retiniană este o afecţiune care constă în formarea unei spărturi în retină, de cele mai multe ori la periferia ei. Apare în zonele de fragilitate ale retinei şi se observă mai frecvent la pacienţii afectaţi de miopie forte. Subiectul cu ruptură retiniană observă uneori fulgere albăstrui fixe. Complicaţia gravă a rupturi de retină este dezlipirea de retină.

Tratamentul pentru ruptură de retină este fotocoagularea cu laser. Aceasta constă în mici arsuri în jurul rupturii, cu scopul de a o fixa, fără a duce la dispariţia ei. Reacţia inflamatorie care urmează face că retină să adere la epiteliul pigmentat subiacent, împiedicând dezlipirea sa. Cicatricea este consolidată după circa 3 săptămîni, când ruptura este ridicată de lichidul vitros.

deadministrator

Determinarea câmpului vizual

8430Dererminarea campului vizual reprezintă o metodă de a măsura câmpul vizual al unui individ, ceea ce include vederea centrală şi cea periferică. Acest test alcătuieşte de fapt o hartă a câmpului vizual pentru fiecare ochi în parte.

Determinarea câmpului vizual se foloseşte pentru a detecta:

  • semnele leziunii nervului optic (glaucom),
  • boala retiniană centrală sau periferică,
  • afecţiuni ale pleoapelor precum ptosis,
  • boli ale nervului optic sau boli care afectează modul de transport al informaţiei de la ochi spre cortexul occipital al creierului unde informaţia este procesată ca vedere.

8440Câmpul vizual este măsurat de un aparat computerizat în cadrul clinicii noastre, iar pentru acest tip de test, un ochi este acoperit iar pacientul este rugat să-şi aseze capul pe un suport. Apoi când pacientul vede lumini şi miscări de diferite intensităţi în locuri diferite, trebuie să apese un buton. În toate testele standard, prima dată se testează ochiul drept urmat de ochiul stâng. Prin intermediul acestui proces se creează o hartă computerizată a câmpului vizual. Pacientul nu simte nici un disconfort pe parcursul efectuării testului pentru determinarea câmpului vizual, iar efectuarea acestor teste nu implică nici un risc pentru pacient. Interpretarea corectă a rezultatelor este făcută de medicul oftalmolog.

deadministrator

Dezlipirea de retină

dezlipire-de-retina-2Este o afecţiune gravă care, netratată de urgenţă, duce la pierderea vederii. Retina se desprinde de ţesutul de care, în mod normal, este ataşată, condiţie în care nu mai poate funcţiona. Dezlipirea de retină poate fi cauzată de un traumatism, un efort fizic mare sau miopia extremă; poate apărea în urma unor intervenţii chirurgicale la ochi (operaţia de cataractă sau tratamentul cu laser al cataractei secundare), pe fondul unor degenerescenţe periferice ale retinei (degenerescenţă “ lattice”), ori ca o complicaţie finală a multor afecţiuni oculare (diabet, siclemie, uveită etc.).

Diagnosticul dezlipirii de retină se face prin examenul fundului de ochi, dar atunci retina se vede cu dificultate, o metodă indispensabilă fiind ecografia. Pentru prevenirea dezlipirii de retină este util examenul periferiei retiniene cu lentile speciale şi tratamentul cu laser al degenerescenţelor periferice şi al rupturilor, când acestea sunt depistate.

deadministrator

Retinopatia pigmentară

retinopatie-pigmentaraEste o boală ereditară, degenerativă (care avansează în timp) şi care se manifestă prin scăderea treptată a acuităţii vizuale datorită faptului că celulele fotoreceptoare (atât celulele cu conuri, cât mai ales cele cu bastonaşe) mor, încetul cu încetul. Principala modificare este la câmpul vizual, care se îngustează concentric progresiv, ajungând să fie un câmp tubular, cu câteva grade de deschidere în jurul punctului în care pacientul fixează central.

Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul testelor electrice retiniene (ERG, EOG).

deadministrator

Retinopatia diabetică

retinopatie-diabeticaDiabetul necontrolat determină creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie), care deteriorează vasele de la nivelul retinei. Peretele vascular devine permeabil pentru sânge sau plasmă, determinând acumulări în diverse zone, cel mai grav fiind edemul macular. Totodată, vasele se strâmtorează, întrerupând circulaţia pe arii retiniene întinse, care se sufocă. Retinopatia diabetică poate duce şi la dezlipire de retină sau glaucom.

Diagnosticul retinopatiei diabetice se face prin examinarea fundului de ochi cu oftalmoscopul, dar pentru aprecierea mai exactă a întinderii şi gravităţii leziunilor, sunt indicate angiofluorografia şi tomografia de maculă.

Retinopatia apare numai la pacienţii predispuşi genetic, după 10-15 ani de evoluţie a diabetului. Prevenirea ei necesită niveluri normale al tensiunii arteriale, ale glicemiei şi grăsimilor din sânge, precum şi eliminarea fumatului. Controlul anual al fundului de ochi este obligatoriu o dată pe an la pacienţii fără retinopatie şi mai des (3-6 luni) la pacienţii cu retinopatie deja diagnosticată.

Tratamentul medicamentos nu este eficient dacă nu se iau măsurile de prevenţie indicate, mai ales dacă glicemia se menţine mare. Nici tratamentele cu laser (fotocoagulare) nu au efect în acest caz, deoarece modifocările vasculare continuă să se producă. În cazurile de edem macular se pot încerca injecţii introculare de Avastin. Aceste proceduri sunt precedate în mod obligatoriu de angiofluorografie sau tomografie maculară.

deadministrator

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

degenerescenta-macularaMacula este partea centrală a retinei, responsabilă cu vederea detaliilor fine, a culorilor şi recunoaşterea persoanelor. Astfel, prin deteriorarea maculei, se pierde vederea centrală (opusul manifestărilor glaucomului) şi vederea colorată. Este o afecţiune specifică vârstnicilor, ca şi cataracta, şi are ca factori de risc: expunerea îndelungată la lumina albastră şi UV, sexul feminin, irisul de culoare deschisă, fumatul, hipertensiunea arterială. Există două variante ale bolii, care se deosebesc prin aspectul fundului de ochi şi prin metodele de tratament: degenerescenţa maculară uscată şi cea umedă. Dacă prima formă (uscată) este cea mai răspândită, cea de-a doua produce cele mai grave deficienţe vizuale. În aproximativ 10% dintre cazuri, degenerescenţa maculară uscată se transformă în degenerescenţă umedă, moment în care sub retină centrală apar noi vase de sânge (acolo unde nu ar trebui să existe), determinând sângerare şi scurgeri vasculare, care alterează profund arhitectura retinei şi funcţia vizuală.

În condiţii fiziologice, zona maculară a retinei este protejată de acţiunea nocivă a luminii albastre şi ultraviolete, prin acumularea în acestă zonă a unui pigment galben, specific, numit luteină. Acest pigment, împreună cu alţi pigmenţi înrudiţi şi cu metaboliţii acestora (zeaxantina, mezozeaxantina) asigură absorbţia luminii albastre, împiedică difuzia luminii şi asigură în acest mod claritatea vederii şi protecţia celulelor vizuale. Cu alte cuvinte, acest pigment acţionează ca o pereche de ochelari de soare galbeni, plasaţi în interiorul corpului, la nivelul retinei. Pigmentul nu este produs de organism, ci adus prin alimentaţie. Pacienţii cu aport alimentar deficitar sau cei cu defecte genetice care alterează metabolismul local al pigmenţilor sunt predispuşi la degenerescenţă maculară. Prevenirea bolii, ca şi regresia cazurilor incipiente, pot fi realizate dacă se administrează doze mari de pigmenţi maculari. În acest scop, trebuie măsurată cantitatea de pigment aflată la nivelul maculei, test ce se poate realiza la toate persoanele peste 50 de ani, cu diferite aparate care utilizeză stimuli luminoşi albaştri şi roşii (de exemplu, aparatul Mon Pack One).

Deoarece degenerescenţa maculara răspunde bine la pigmenţii maculari administraţi în fazele precoce, sunt indicate diferite complexe medicamentoase care conţin luteină, zeaxantină, vitamine şi ulei de peste. Oferta de asemenea complexe pe piaţă farmaceutică este foarte mare. În fazele avansate ale degenerescenţei maculare, suplimentele vitaminice nu mai sunt eficiente, fiind necesară distrugerea vaselor neoformate prin diferite metode: coagulare cu laser, injecţii de Avastin, extirparea chirurgicală a vaselor anormale şi mutarea poziţiei maculei prin procedeul de transpoziţie maculară etc. Toate acestea sunt metode foarte complicate, costisitoare, cu rezultate funcţionale slabe.

Cel mai simplu este să se prevină degenerescenţa maculară, prin măsurarea cantităţii de pigment macular după vârsta de 50 de ani, alimentaţie bogată în legume şi fructe şi eliminarea factorilor de risc. Vederea trebuie protejată prin evitarea expunerii la soare în orele amiezii, folosirea ochelarilor de soare coloraţi (filtru maroniu) şi cu protecţie UV, purtarea pălăriei de soare.