Culoarea ochilor

deEchipa Optimed

Culoarea ochilor

culoarea-ochilorCuloarea ochilor este, de regulă, o trăsătură genetică.  Felul în care va arăta copilul depinde de materialul genetic cu care fiecare părinte contribuie la conceperea copilului. Dar genele părinților se pot amesteca și potrivi în multe feluri diferite. Influențele de la fiecare părinte nu sunt cunoscute decât după momentul în care copilul se naște.

Cum se dezvoltă culoarea ochilor

Partea colorată a ochiului se numește iris, care conține melanină, un pigment maro care îi determină culoarea. Culoarea ochiului uman își are originea în trei gene, dintre care două sunt bine-cunoscute. Aceste gene sunt responsabile pentru culorile cele mai obișnuite de ochi: verde, căprui și albastru. Alte culori cum ar fi gri, culoarea alunei și multe alte combinații nu sunt pe deplin înțelese sau explicabile în acest moment.

Obișnuiam să credem că nuanța de ochi căprui este dominantă și cea de ochi albaștri recesivă, dar știința modernă ne-a arătat că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.

De asemenea, culoarea ochilor nu rezultă din amestecul de culori al ochilor părinților, precum amestecul culorilor din vopsea. Fiecare părinte are două perechi de gene pe fiecare cromozom, astfel, există mai multe posibilități, în funcție de modul în care “Roata Norocului” se învârte.

Cei mai mulți copii se nasc cu ochi albaștri, care pot deveni mai închiși la culoare în primii trei ani. Acest lucru se produce în cazul în care melanina, care de obicei nu este prezentă la naștere, se dezvoltă cu vârsta.

Copiii pot avea cu totul alte culori de ochi decât părinții lor. Dar, în cazul în care ambii părinți au ochi căprui, este cel mai probabil că și copiii lor vor avea de asemenea ochi căprui.

Culorile mai închise de ochi tind să domine, astfel culoarea căprui tinde să câștige in favoarea culorii verzi, iar culoarea verde tinde să câștige în favoarea culorii albastre. Cu toate acestea, dacă unul dintre părinți are ochii căprui iar celălalt ochii albaștri nu înseamnă că automat copilul va avea ochii căprui.

Unii copii se nasc cu iriși care nu se potrivesc ca și culoare. De obicei, acest lucru este cauzat de transportul deficitar al pigmentului de dezvoltare, traumatisme locale, fie în uter sau la scurt timp după naștere sau o tulburare genetică benignă. Alte cauze pot fi inflamația, pistrui ai irisului și sindromul Horner. Examenul oftalmologic este important pentru a vă asigura că nu este nimic grav – și de obicei, “nimic grav”, este cea mai frecventă constatare a medicului oftalmolog în aceste situații.

Schimbări care pot apărea în culoarea ochilor

Irisul este un mușchi care se dilată și se contractă pentru a controla dimensiunea pupilei. Pupila se dilată în prezența luminii slabe și se contractă atunci când lumina este mai puternică. De asemenea, pupila se micșorează atunci când ne concentrăm privirea pe un obiect aflat în apropiere, cum ar fi o carte pe care o citim.

Când dimensiunea pupilei se modifică, pigmenții din iris se comprimă sau se împrăștie, schimbând astfel ușor culoarea ochilor.

Anumite emoții pot schimba atât dimensiunea pupilei cât și culoarea irisului. De aceea, unii oameni spun ca ochii lor își schimbă culoarea atunci când sunt supărați sau îndrăgostiți.

Culoarea ochilor se mai poate schimba și cu vârsta. Acest lucru se întâmplă la 10-15% din populaţia caucaziană (persoanele care au, de regulă, culori mai deschise de ochi).

Cu toate acestea, dacă observați modificări dramatice în culoarea ochilor dumneavoastră, sau  în cazul în care culoarea unuia dintre ochi se modifică din căprui în verde sau din albastru în căprui (condiție care poartă numele de heterocromie), este important să consultați medicul oftalmolog. Modificările în culoarea ochilor pot fi un semn de avertizare a unor boli, cum ar fi iridociclita heterocromică Fuchs, sindromul Horner sau glaucomul pigmentar.

În cele din urmă, dacă nu vă place culoarea ochilor pe care ați moștenit-o, o puteți schimba oricând, cu ajutorul lentilelor de contact colorate. Dar țineți cont de faptul că și aceste lentile sunt dispozitive medicale și că este nevoie de prescripție și supraveghere din partea medicului oftalmolog.  Nu le cumpărați de pe internet sau de la prieteni, fără să aveți acordul medicului oftalmolog.

Și … nu uitați vorba care spune că ochii care nu se văd se uită … indiferent de culoarea lor.

Despre autor

Echipa Optimed administrator