Despre razele UV

deEchipa Optimed

Despre razele UV

Vara este anotimpul preferat al majorității dintre noi și ne petrecem mai mult timp în aer liber decât în orice altă perioadă a anului. Deși avantajele de a sta în aer liber sunt multe și de necontestat, există și aspecte negative în acest caz. Unul dintre acestea din urmă este expunerea pentru o perioadă mai mare la razele UV.

Așa cum știm, atunci când ne aflăm în interior, razele UV nu reprezintă un pericol (dacă nu suntem cumva în interiorul unui salon de bronzat), însă, în aer liber suntem total expuși la ele, mai ales atunci când ne aflăm în plin soare. Am mai discutat în linii mari despre pericolul pe care razele UV îl reprezintă pentru ochi iar acum a sosit timpul să detaliem această problemă.

razele-uvCum pot razele UV afecta ochii? Gândiți-vă la ochi ca la un aparat electric (un televizor, de exemplu) și la lumină ca la electricitate. În condiții normale, televizorul funcționează fără nicio problemă (dacă nu are alte defecte fără legătură cu situația noastră), dar atunci când există fluctuații în tensiunea curentului electric, televizorul se poate arde, mai ales dacă fluctuațiile sunt frecvente. Asta se întâmplă deoarece televizorul este proiectat să funcționeze numai la o anumită tensiune a curentului electric (220-230V), iar atunci când sunt fluctuații, tensiunea scade sau crește mai mult decât poate suporta aparatul. Similar, se comportă și ochii atunci când sunt expuși la radiațiile UV. Ochii au evoluat să funcționeze la spectrul vizibil (deoarece soarele emite majoritatea radiațiilor în spectrul vizibil), iar razele UV au mai multă energie decât razele spectrului vizibil, astfel că la expunerile repetate și îndelungate la razele UV au același efect pentru ochi cum are o tensiune electrică mai mare decât normal pentru televizoare: ochii „se ard”.

Părțile din ochi afectate de către razele UV sunt mai multe: corneea, cristalinul sau retina, ca să nu mai vorbim de pleoape sau de pielea din jurul ochilor. Dintre afecțiunile oculare care au fost documentate a avea legătură cu expunerea la razele UV, amintim cataracta, degenerescența maculară (acestea două pot duce la pierderea definitivă a vederii), fotokeratita – care apare în urma expunerii continue la razele UV pentru o perioadă scurtă de timp și este similară arsurilor de piele provocate de soare, pterigionul sau cancerul de piele apărut în jurul ochilor.

Este evident că în aceste condiții o protecție adecvată împotriva razelor UV este imperios necesară, cu atât mai mult cu cât efectul razelor UV asupra ochilor este unul cumulativ, adunându-se de la an la an. Vă recomandăm purtarea ochelarilor de soare de calitate atunci când petreceți timp în aer liber sau a unor ochelari cu un factor de protecție UV cât mai mare dacă purtați ochelari de vedere.

În final, vă reamintim că Essilor este lider în domeniu, iar lentilele Essilor au cel mai mare factor de protecție posibil la ora actuală.

Despre autor

Echipa Optimed administrator