Ecografie şi Pahimetrie

deadministrator

Ecografie şi Pahimetrie

ECOGRAFIE OCULARĂ

ecografia-ocularaUltrasonografia oftalmică este una dintre cele mai utile metode de diagnostic pentru evaluarea structurilor intraoculare şi orbitare, în special în prezenţa mediilor oculare opace.

Ecografia sau ultrasonografia este o tehnică ce foloseşte unde acustice cu înaltă frecvenţă pentru a crea imaginea ţesuturilor. Undele generate de o sondă de ultrasunete străbat ţesuturile oculare şi orbitare. Când aceste unde întâlnesc ţesuturi cu diferite densităţi şi reflectivităţi, undele sunt deflectate şi refractate, iar altele sunt reflectate înapoi spre sonda care le detectează, fiind vizualizate ca intensitate (B-scan) a imaginii rezultate. Deci ecografia produce o imagine în care contrastul reflectă diferenţele de reflectivitate a ţesuturilor.

Modul B-scan: folosit pentru informaţii arhitecturale, imagini de secţiune ale globului ocular şi orbitei.

Examinare

Sonda de ultrasunete este plasată delicat la nivelul pleoapelor sau sclerei, după aplicarea unui gel (metilceluloza). Globul ocular şi orbita sunt scanate prin înclinarea şi deplasarea sistematică a sondei pentru a obţine imagini ale tuturor ariilor de interes.

Interpretarea B-scan se bazează pe 3 concepte:

  • în timp real;
  • scala de gri-uri;
  • analiza tridimensională.

Imaginile ultrasonografiei B-scan se vizualizează cu aproximativ 32 cadre/sec . Mişcările globului oculare şi vitrosului sunt detectate uşor. Adesea, imaginea retinei detaşate sau vitrosul mobil pot fi identificate pe loc. În chirurgia vitreoretiniană, informaţiile ecografice în timp real ajută în mod frecvent strategia chirurgicală.

Scala de gri-uri: ecourile puternice, cum sunt cele ale sclerei sau retinei dezlipite, sunt evidențiate mai strălucitor. Ecouri mai slabe, cum sunt cele ale date de hemoragia vitreană, sunt văzute ca umbre de gri, care dispar rapid atunci când sensibilitatea sunetului este redusă. Analiza calitativă a ţesutului poate fi făcută prin compararea puterii ecourilor în timpul examinării ultrasonice.

Exemple
Spaţiul vitrean normal este vizualizat ecografic aproape clar. Ocazional, mici puncte sau ecouri liniare pot fi văzute la 90db, dar aceste imagini dispar rapid când se reduce sensibilitatea sunetului.

1. Hemoragia vitreană produce ecouri punctiforme sau în picătură uşor detectabile, ecouri corelate cu cantitatea sângelui prezent în vitros. Mobilitatea hemoragiei este evidenţiată în observarea ecografică în timp real, când pacientul este rugat să mişte ochii. O mişcare caracteristică rapidă, sacadată, este vizibilă când hemoragia vireană induce în general o lichefierea a gelului vitrean şi o separare a sa de retină.

2.  În dezlipirea de retină , retina neuronală separată de peretele ocular apare ca un ţesut înalt reflectiv situat în spaţiul vitrean. Aspectul ecografic al dezlipirii totale de retină care, anatomic, are forma de con, variază în funcţie de poziţionarea sondei ultrasonice. Imaginea axială are formă de pâlnie, cu aderenţă la nivelul capului nervului optic. Poziţionarea sondei coronal produce o secţiune a conului şi, deci, o imagine circulară. Mobilitatea retinei decolate este variabilă. În mod uzual, decolarea de retină recentă are o mişcare ondulatorie caracteristică, care este mai lentă decât mişcările gelului vitrean. Decolarea de retină veche devine mai fixă datorită proliferării de ţesut fibros pe suprafaţa retinei.

3. Melanomul malign coroidian, una din cele mai frecvente tumori intraoculare, are un aspect ecografic caracteristic. Arhitectural, cele mai multe melanoame au forma de dom sau ciupercă. Pe scara de gri-uri, marginile anterioare sunt puternic reflective, în timp ce zonele mai profunde ale tumorii sunt mai puţin reflective. Țesuturi, ca de ex. grăsimea orbitară, localizată în spatele masei tumorale, apar adesea mai puţin reflective decât sunt în mod normal, datorită absorbţiei sunetului de către tumoră.

4. Preoperator, la ochii cu cataractă matură şi la ochii cu cristalinul total opac, nu se poate evalua polul posterior (fundul de ochi). Dacă este prezentă o patologie coincidentă, de exemplu, dezlipirea de retină sau tumora intraoculară, aceasta poate crea complicaţii în timpul operaţiei de cataractă. Este să se investigheze ochiul prin B-scan ultrasonografie, pentru a evita complicaţiile, dar şi pentru a stabili corect prognosticul vizual al intervenţiei planificate şi a informa pacientul corect.

Concluzie
Ecografia B-scan de contact asigură o evaluare comodă, non-invazivă a structurilor intraoculare, în situaţia când examinarea clinică directă nu este posibilă, datorită opacităţii mediilor oculare. Relaţia vitreo-retiniană poate fi analizată prin examinare dinamică. Informaţiile le care le aduce ultrasonografia trebuie coroborate cu examinarea clinică detaliată şi cu alte modalităţi de investigaţie.

PAHIMETRU

pahimetruPentru a aduce valoarea tensiunii măsurate cât mai aproape de valoarea presiunii intraoculare, se măsoară cu pahimetrul grosimea corneei, pentru a lua în calcul rezistenţa corneeană, în funcţie de grosimea acesteia (histeresis). Este utilizată pentru corectarea tensiunii oculare şi în chirurgia refractivă.

Despre autor

administrator administrator